"Jij denkt twintig stappen vooruit."
"Ik zat hier al heel lang mee. Je hebt me geholpen. Ik voel me ook echt gesterkt.""
- Anderen over Rosalie
Wie ben ik en wat doe ik?
Mijn naam is Rosalie Koolhoven. Ik ondersteun professionals als vertrouwenspersoon en jurist bij dilemma's.
Bij lastige werksituaties bied ik een luisterend oor en keuzehulp (oordeelsvorming), daarbij zet ik me in om conflicten op te lossen vóór het tot een rechtszaak komt.
Ik begeleid intervisies voor permanente educatie die antwoorden geven op vragen als 'Waarom is dit een lastige (werk)situatie?' en 'Welke oplossing past in dit geval?'
Verder geef ik individuele begeleiding bij het schrijven óver dilemma´s. Bijvoorbeeld aan advocaten en (kandidaat-)notarissen die willen publiceren.
Ik studeerde rechten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde vervolgens tot mr. dr. aan de Universität Osnabrück in Duitsland. Sindsdien geef ik les op de universiteit en als freelance docent. Ik doceer vaardigheden (wetenschappelijk schrijven, onderzoek doen en oordeelsvorming) en privaatrecht. Problemen en conflicten oplossen en rechtvaardigheid vond ik altijd al interessant.
Mijn eigen bedrijf starten met de missie andere professionals te helpen, heb ik te danken aan mensen die mij om raad vroegen. Gaandeweg groeide mijn overtuiging dat echt 'helpen' is: samen uitvinden met de probleemeigenaar hoe diegene zelf het probleem kan oplossen. Helpen is meer dan alleen juridisch advies of je mening geven.
Daarom werd ik naast juridische professional in 2020 zelf gecertificeerd vertrouwenspersoon (opleiding Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen te Amersfoort, cijfer 9) en deed ik de officiële opleiding tot Gespreksleider voor intervisies.
Als vertrouwenspersoon combineer ik mijn streven naar rechtvaardigheid met dat wat
ons persoonlijk raakt: ons werk, werkplezier en onze toekomst.
Mijn toegevoegde waarde?
Bedenken hoe je je probleem gaat aanpakken is lastig als je met een collega, klant of leidinggevende te maken hebt die bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag vertoont. Misschien wil je de relatie overeind houden, ben je afhankelijk of heb je gewoon behoefte aan overleg en input. Individuele gesprekken en intervisies leiden daarom altijd tot verschillende mogelijkheden.
Om efficiënt en op maat te kunnen werken combineer ik het beste uit mijn vijftien jaar ervaring en opleidingen:
- Rechtsgeleerdheid (Katholieke Universiteit Nijmegen)
- promotie tot dr. in de rechten (Universität Osnabrück, Duitsland)
- Conflictoplossing en stressmanagement - 2-jarige opleiding Holistische Kinesiologie in Oldenburg (2006-2008),
- de hbo-opleiding tot kindercoach (Civas, 2020, cijfer 8),
- communicatie-, onderwijs- en gespreksvaardigheden (ESI)
- Vertrouwenspersoon (LIVP, 2020 en 2021)
- officiële opleiding tot Gespreksleider Intervisie (Sdu, 2021).
Ik ben tevreden als jij weet voor welke waarden je wilt pleiten en oplossingsmogelijkheden ziet.
"Bedankt Rosalie. Ik ben weer vol frisse moed aan het werk."
Welke ervaring en motivatie neem ik mee?
Tot mijn werkgevers en opdrachtgevers beho(o)r(d)en o.a. Universität Osnabrück (Duitsland), Rijksuniversiteit Groningen, SSR (Studiecentrum voor de Rechterlijke Macht), DAS, Sdu, Kluwer, diverse tijdschriften, rechtsbijstand- en advocatenkantoren, E-Wise, PO-online en Amsterdam School of Real Estate (MRE).
Ik geef cursussen aan (juridische) professionals, schrijf cursusmateriaal, commentaren op de wet en wetenschappelijke artikelen en columns. Een groot deel van de tijd help ik anderen bij lastige situaties, oordeelsvorming en publiceren.
Mijn onderzoek, onderwijs en freelance werkzaamheden komen samen in twee UN Sustainable Development Goals: 'Verantwoorde Consumptie' (SDG 12) en 'Goede banen en Economische Groei' (SDG 8). Wat betekenen de transitie naar de circulaire economie, deeleconomie en digitalisering voor de contracten die we sluiten, voor ons werk, voor de toekomst?